Fiska i Sverige

Finland må vara ”de tusen sjöarnas land”, men faktum är att det finns fler insjöar i Sverige. Dessutom omges vi av havet med 1024px-Fishing.svgtusentals kilometer havskust. Sverige är kort och gott ett riktigt mekka för fritidsfiskare. Du kan prova traditionellt mete,  vertikalfiska, flugfiska, havsfiska eller spinnfiska och det finns en rad arter att fiska såsom abborre, braxen, sutare, gädda, gös, lax, öring, röding och sik.

Fritt fiske i de stora sjöarna

fish-30826_1280Fiske med handredskap är tillåtet vid våra kuster samt vid våra fyra stora insjöar: Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren. I övriga insjöar, älvar och åar måste du ha fiskekort. Vid vissa älvar som mynnar i havet eller ligger nära kärnkraftverk råder fiskeförbud.

Dalälven

52 mil lång. Från fjällbäckarna i östra Norge till Gävlebukten i Bottenhavet. Dalälven är mäktig och bjuder på storslagen, vild natur och ett högklassigt laxfiske. Sportfisketraditionen är här lång. Årliga smoltutsättningar bidrar till att laxen reproducerar sig på ett bra sätt. Dalälven har genom åren gjort sig känd för sina megalaxar: Här har en lax på hela 28 kilo fångats. Dalälven är även känt för sitt fina fiske av havsöring.

MörrumsånRiver_silhouette.svg

Mörrumsån är Sveriges ledande sportfiskevatten. Här fångas lax och havsöring i rekordstorlekar och varje år reser ett stort antal från hela världen för att finna fiskelyckan. Här fiskar du efter världens största laxar och havsöringar, vilket kräver en utrustning av rätt dimensioner. Fisket är uppdelat i fyra huvudsakliga säsonger: vårfiske, blanklaxfiske, sommarfiske och höstfiske.

Piteälven

Piteälven är känt för sitt harrfiske, men erbjuder även bra fiske efter öring, sik, abborre och gädda. Fiskesträckorna erbjuder varierande fiske i storslagn natur som lockar många fiskeintresserade- Sommaren är en fint tid för spinn- och flugfiske i lugna och strömmande vatten. Piteälven flyter igenom sjön Akkajaur där du har möjlighet fiska efter gädda, abborre och sik. Du har möjligthet att fiska från båt eller med flytring. Man kan köpa dygnskort som gäller för hela familjen, två vuxna och barn under 20 år.

angler-309562_1280Sunnedamms sportfiske

I Trälshult utanför Knäred återfinns det klassiska Sunnedamms sportfiske. Sedan 1989 har man här kunnat fiska damm och strömmande vatten där det finns ett rikligt bestånd av inplanterad öring och regnbåge med bra medelvikt. Anläggningen har 50 kvm stuga. Dammen har sandbotten och är som djupast 3 meter. Det närliggande Vänneåns vatten trycks genom dammen vilket bidrar till ett syrerikt vatten, vilket ger pigg och huggvillig fisk.

Smålands gösvatten

Småland och framförallt den mellersta och norra delen har flera förnämnliga gösvatten. Bland sjöarna som är värda att nämna återfinns Rusken, Ryssbysjön, Solgen, Mycklaflon, Juttern och Krön. Här finns gösvatten som nästan som nästan har gett svenskt rekord i form av 11 560 kilo på Juttern. De här vattnen levererar regelbundet storfisk på uppemot 8 kilo. Vanligtvis ligger en stor gös på cirka 5 kilo.

Salmon_01_transparent
Vänern och Vättern

I våra stora sjöar Vänern och Vättern är gäddfisket utmärkt. Dessa sjöar kan även stoltsera med ett utmärkt trollingfiske efter lax och öring av yppersta världsklass. Årligen fångas mycket stora laxar i bägge sjöarna. Både Vänern och Vättern har också ett hyggligt bestånd av gös.