Njut av skogsvandring

Att gå på vandring genom våra nationalparker är ett av de bästa sätten att både uppleva den varierande natur vi har i landet och att komma ifrån vardagens sus och brus. Det är lätt att släppa stress och press när man sitter framför en lägereld i skymningen mitt i en vidsträckt skog. Ljuden av bilar och stadstrafiken har bytts ut mot fåglarnas kvittrande och skogens egna ljud. Lukten av avgaser är långt borta och vi kan andas frisk luft och känna doften av barr och mossa.

Det är lätt att tro att en skogsvandring på några dagar blir tråkig och enformig. I min mening kan det inte bli mer fel. Om man inte ser allt som händer omkring en i skogen tittar man bara inte tillräckligt noga. Överallt sjuder det av liv och rörelse men på ett helt annat sätt än det vi är vana vid. Stanna en stund och sänk blicken ner mot stigen och följ myrorna på deras väg mot stacken. Titta upp bland trädstammarna och upptäck att nyfikna ekorrar blickstilla bevakar dig. Höj sen blicken upp i skyn och se hur fåglarna konstans flyger omkring. Man är aldrig ensam i skogen.

Ju mer kan ser, förstår och kan om naturen desto mer glädje har man av att vara mitt i den. Ta reda på vilka rötter och bär man kan äta, vilka svampar som kan sätta guldkant på kvällens middag vid stormköket och samla läckerheter på vägen mot nattens rastplats.

För smidigt ta dig mellan nationalparkerna i Sverige så kan Leasabil24.se vara till stor hjälp. Genom dem kan du leasa en ny bil utan att behöva köpa den och lägga dyra pengar på lån. Det bästa är att man även kan välja en miljö- eller hybridbil för att vara vänligare mot miljön. Jag brukar lägga ett ombyte kläder kvar i bilen så även om jag kommer tillbaka våt och lerig efter en lång vandring så har jag alltid varma, torra kläder att byta till. Även om skogen är underbar känns det bättre att återkomma till bebyggelsen utan att se ut som man sovit under en gran, även om det är just det man har gjort.